2018. február 3., szombat

ANOREXIA


Az anorexiás betegek kényszeresen ellenőrzik testsúlyukat, naponta többször ráállnak a mérlegre. Az éhezés miatt a fesszességet adó bőr alatti zsírszövet szinte teljesen eltünik.

Az étvágytalanságnak számos oka lehet, például emésztőrendszeri megbetegedés, mérgezés. Lényegsen sőlyosabb a pszichés és idegi alapú étvágytalanság, az anorexia nervosa, melyet általában anorexiának neveznek. Jellemzően kamaszodó fiatal lányoknál alakul ki, bár sok fiatal fiút is érint. Elsődleges tünete a beteges alultápláltság, folyamatos gyengülés, passzivitás, akár nyáron is fellépő állandó fázékonyság. Ehhez társulnak időnként hormonháztartási problémák,  a menstruáció elmaradása, sőt meddőség. A kezeletlen anorexia halált okoz. A betegnek általában az a meggyőződése, hogy túl kövér, de okozhatják ezt kamaszkori problémák és a változásban lévő test elfogadásának nehézségei is. Előfordulhat, hogy egy szokványos diéta fordul át makacsa "karcsősági függésbe", és a beteg már nem képes rendesen enni, megszállottja lesz saját látványának. Minden étkezés után lelkiismeret-furdalással küszködik, és extrém testgyakorlatokkal igyekszik megszabadulni a bevitt kalóriáktól. Az anorexiás beteg gyakran szed méregtelenítő és étvágycsökkentő szereket. A betegséget különféle pszichoterápiákkal gyógyítják.

TESTTÖMEGINDEX (BMI)
A testsúly optimális értékét a testtömegindex (BMI, Body Mass Index) számításával lehet megadni. Ezt a következő képlet segítségével számíthatjuk ki: BMI=testtömeg (kg) osztva a magaság (m) négyzetével. 1,70 méteres magasság és 50 kg testsúly esetén tehát a BMI= 50:1,7, azaz 17,3. A férfiak normális BMI-értéke 22-24, a nőké 21-22 között van. 18-as vagy annál alacsonyabb BMI-érték esetén beszélhetünk alultápláltságról vagy anorexiáról.Amit tehetünk: Először is derítsük ki, hogy a súlyvesztésnek van-e szervi oka. Az anorexiánál nagy nehézséget jelent, hogy a beteg olyan sokáig utasítja el a külső segítséget, hogy alultápláltsága már veszélyt jelent az egészésgére. Sikert csak pszichoterápiával lehet elérni, mivel a betegnek meg kell tanunlnia felismerni és elfogadni a problémáját. Az étvágyserkentő természetgyógyászati kezelések elősegíthetik a megfelelő súlyhoz való visszatérést.

Ismerjük fel az anorexiát

Az anorexiás beteg minden cselekedete és gondolata a testsúly, az evéás, az éhezés és a kalóriák számolása körül forog. Gyakran előfordul, hogy csak néhány fajta ételt fogad el, például csak természetes joghurtot vagy pirítost eszik. Az extrém alultápláltság hatására gyakran kimarad a menstruáció. Sok anorexiás bulimiássá is válik, tehát az éhségrohamok alatt hatalmas mennyiségű ételt fogyaszt el, majd hogy kiadja, meghánytatja magát.

Speciális diéta

Napközben lehetőleg többször együnk kevesebbet, de tápláló és kalóriadús étleket. Az étel látványa legyen étvágygerjesztő. A zsíros, erősen fűszerezett vagy sózott ételek kerülendők, mivel erősen megterhelik a gyomrot és emésztési porblémát okozhatnak. Dió, müzli, sült és párolt zöldségek, tört burgonya, tejszín és tejföl, méz, színhús és párolt gyümölcsök fogyasztása ajánlott.

Rendszeres pihenés

Használjunk relaxációs technikákat, jógázzunk, meditáljunk, végezzünk autogén tréninget. Ily módon megtanuljuk kezelni a stresszt, feldolgozni a csalódást és a szorongást.

ÖNGYÓGYÍTÓ MÓDSZEREK

☝Az akupresszúra szabályozza az étvágyat

Az akupresszúra segítségével aktivizálhatjuk az étváőgyat szabályozó idegi mechanizmusokat. Nyomjuk finoman a köldök és a segycsont között félúton található pontot 3 percen keresztül. Az akupresszúrát alkalmazzuk minden étkezés előtt kb. 20 perccel. A kisujj akupresszúrája is hatékony. Nyomjuk erősen a kisujj körömágyánál található pontot 5 percen keresztül. Az első önállóan végzett terápia előtt kérjük ki szakértő tanácsát, hogy biztosak lehessünk abban: megfelelően alkalmazzuk a terápiát.


GYÓGYTEÁK
🌿
Étvágyserkentésre

10 g kínafakéreg
10 g tárnicsgyökér
10 g ezerjófű
20 g borsmenta

Szórjunk egy bögrébe 1 kávéskanál teakeveréket, forrázzuk le, lefedve 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Igyunk naponta háromszor az étkezések előtt egy csészével.

PSZICHOTERÁPIA

Családterápia

A csládon belüli konfliktusok, például a teljesítménykényszer, a szülői figyelem hiánya vagy az a meggyőződés, hogy csak "kislányként" szeretik az embert, gyakran okoz anorexiát. Az anorexia a családban gyakran konkrét funkciót tölt be, amiről a családtagok nem is tudnak. A családterápia során a terapeuta az egész családdal együtt próbálja felderíteni a problémát, megbeszélni és megtalálni a változtatás lehetőségét.

Egyéni terápia

Ez a terápiás forma a terapeutával folytatott egyéni beszélgetésen alapszik. A beszélgetés nem az étkezésről, a súlykontrollról és a kalóriák számlálásáról szól. Általában azokat a problémákat beszélik meg, amelyek elvezettek a betegséghez, és megkeresik a mindennapi gondok megoldásának lehetőségeit. A terapeuta arra keres választ, hogy páciense minként tudja ezentúl megélni mindennapjait.

ÉRDEMS TUDNI

Csatlakozzunk egy terápiás csoporthoz. Más betegekkel beszélgetve megértjük a folyamatokat, amelyek a betegséghez vezettek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masszázs

Masszázs

111

lap tetejére