2015. február 26., csütörtök

VESEKŐ - Betegség-gyógyítás

-Betegség és gyógyítás-

A vesekövek általában a fehérjében túl gazdag táplálkozás következményeként alakulnak ki. A vizelet ilyenkor nagyobb mennyiségű kalciumot és oxálsavat tartalmaz. Az említett vegyületek összekapcsolódnak, és apró kristályokat alkotnak, amelyekből vesekövek keletkeznek.

Lappangó húgyúti fertőzés, a húgyvezeték összeszűkülése nyomán kialakuló vizelési nehézség vagy prosztata-megnagyobbodás is okozhat vesekövet, de hosszabb időn át fennálló magnéziumhiány úgyszintén. Amikor a kövek a húgyvezetékben lefelé kezdenek vándorolni, erős görcsös fájdalom lép fel.

Kis mennyiségű folyadék bevitele esetén a vesék nem mosódnak át megfelelően, és sűrű vizelet keletkezik jelentős mennyiségben, amelyben számos vesekőképző hatású vegyület található. A vesekövek kialakulásához szintén hozzájárul a mozgáshiány, a folyadékhiány, a sóban gazdag étrend.

A két legalapvetőbb dolog, ami a vesekőképződés megakadályozza és a meglévő kövek eltávolítása érdekében tehetünk, hogy sokat iszunk és sokat mozgunk. 

A homeopátiás készítmények és a hő kihasználására épülő eljárások görcsoldó hatást fejtenek  ki, és csillapítják a fájdalmat.


TÖBB FOLYADÉKKAL A VESEKŐ MEGELŐZÉSÉÉRT

Naponta legalább 2,5 liter folyadékot tanácsos inni annak érdekében, hogy megelőzzük a vesekövek kialakulását. A vizelet hígulásának köszönhetően a vesekőképző ásványi sók koncentrációja csökken. A vesék átmosására kiválóan alkalmasak a víz, a gyümölcs- és gyógyteák, valamint - kis mennyiségben - a sör is. Kivételt képez az alkoholmentes sör és a fekete tea - ezek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek inkább elősegítik a vesekövek kialakulását.

AMIT TEHETÜNK

A vesekőképződés veszélyét mérsékli, ha változtatunk táplálkozási szokásainkon, rendszeresen mozgunk, és megfelelő nyomelemeket, például magnéziumot szedünk. Fogyasszunk sok vizet vagy gyógyteát, hogy a már meglévő vesekövek kiürüljenek. A fájdalmas görcsöket homeopátiás szerek, hő használatán alapuló eljárások, fürdő enyhíthetik. A vér húgysavszintje nem emelkedhet 5,5-ös érték fölé. Ezt rendszeresen ellenőriztessük orvosunkkal.

TÁPLÁLKOZÁSI TERÁPIA

A vesekövek csaknem 60%-a úgynevezett kalcium-oxalátkő. Vesekövességre való hajlam esetén ezért a lehető legnagyobb mértékben korlátozni kell az oxálsavat tartalmazó táplálék bevitelét, mint amilyen például a rebarbara, a spenót, a zöldpaprika, a tök, a szőlő és a csokoládé. Ugyanez vonatkozik a purintartalmú élelmiszerekre is, amelyek elősegítik a húgysav kialakulását: ilyen a szárnyas aprólék (máj), bizonyos halfajták (pl. a hering), a hüvelyes zöldségek és a sörélesztő.

A MOZGÁS VÉDELMET NYÚJT A VESEKÖVESSÉG ELLEN

A testmozgásnak köszönhetően több kalcium kerül a vérből a csontokba - így kevesebb kalcium marad, amiből vesekő képződhet. A meglévő kövek kiürüléséhez egyes esetekben a sport is hozzájárulhat - a lépcsőzés, a szökdécselés és az ugrálás.

A MAGNÉZIUM MEGELŐZI A KŐKÉPZŐDÉST

A megemelt magnéziumbevitel megelőzheti az újabb vesekövek képződését. A magnézium megköti a vesekövek kialakulásáért felelős oxalátokat, továbbá elősegíti kiürülésüket a szervezetből.

KERÜLJÜK A TÚL SOK SÓT

Vesekövesség esetén a konyhasó napi fogyasztása nem emelkedhet 2-3 g fölé. A sóbevitel elsősorban a kalciumos vesekő kialakulásának kedvez. Ne feledjük, hogy a sajt, a kolbász és a készételek nagyon sok sót tartalmaznak.

VIZELETHAJTÓ GYÓGYFÜVEK

Keverjünk össze 20 g nyírfa levelet, valamint ugyanennyi borsmentát és aranyvesszőt 40 g gyermekláncfűgyökérrel. Egy kávéskanál keveréket egy bögrében öntsünk fel lobogva forró vízzel, majd 20 perc elteltével szűrjük le. Naponta fogyasszunk belőle 3-4 csészével.
A tea vizelethajtó hatást fejt ki, átmossa a veséket és a húgyhólyagot. Különösen a gyermekláncfű segít megelőzni a vesekőképződést és a már meglévő kövek növekedését. 

Annak érdekében, hogy megszabaduljunk a kövektől, a teát hígítsuk fel 1-1,5 liter meleg vízzel, és édesítés nélkül igyuk meg lehetőleg fél órán belül. A fokozódó vizeletkiválasztás következtében a vesékben és a húgyhólyagban lévő apró kövek kiürülnek. 

Figyelem: Vese- és szívbetegség esetén, valamint ha folyadék halmozódik fel a szervezetben, tartózkodjunk a terápiától!

BEVÁLT HÁZI MÓDSZEREK
  • Vörös áfonyalé
A vörös áfonya leve savassá teszi a vizeletet, ezáltal meggátolhatja a kalcium-oxalátos kövek kialakulását. Ezenkívül enyhén fertőtlenítő hatású, segít megakadályozni a vesekőképződést gyakorta előidéző húgyúti fertőzéseket. Naponta igyunk meg legalább 2-3 pohár áfonyalevet.

HOMEOPÁTIÁS SZEREK
  • Berberis vulgaris 9CH - erős vesegörcs esetén, amihez hátfájás, vesehomok-képződés és erőteljes vizelési inger társul;
  • Lycopodium 9CH - hátfájás esetén, amely vizeletürítést követően csillapodik, valamint ha vöröses homok jelenik meg a vizeletben;
  • Cantharis 9CH -a húgyúti rendszer gyulladása, égető érzés, vizelet-visszatartási gondok, néhány cseppnyi vizelet ürítése, vesegörcs, vesegyulladás esetén; 
  • Apis 9CH - súlyos vesegyulladás esetén, amely vizeletpangással és folyadékfelhalmozódással jár együtt;
  • Arsenicum album 9CH - súlyos vesegyulladás esetén, amely viezeltpangással és folyadékfelhalmozódással jár együtt;
  • Nux vomica 15CH - egyszeri alkalmazásra erős vesegörcs esetén, különösen akkor, ha alkoholfogyasztás vagy bőséges étkezés után jelentkezik;
  • Colocynthis 15CH - súlyos vesegörcsre, erőteljes alhasi fájdalmakra.
ÉRDEMES TUDNI

Forró fürdő hatására a húgyvezetékek kitágulnak, ami hozzájárul ahhoz, hogy a vesekövek természetes módon távozzanak a szervezetből.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masszázs

Masszázs

111

lap tetejére