2014. október 12., vasárnap

LÁZ - Betegségek és gyógyításuk

A láz kifejezése a testhőmérséklet 38°C-nál magasabbra emelkedését értjük. A 37 és a 38°C közötti értékek esetében hőemelkedésről beszélünk. A köztiagy részét képező talamusz hőszabályozó központja tartja ellenőrzés alatt a test hőmérsékletét. A lázat tehát a hőszabályozás zavara eredményezi. Az esetek többségében ezt vírus-, ritkábban baktérium-fertőzés okozza. Más tünetek is társulhatnak hozzá, például gyengeség vagy étvágytalanság. A láz arról tanúskodik, hogy megfelelőképpen működnek a természetes védekező mechanizmusok, amelyek a gyulladásokat okozó tényezők ellenében lépnek működésbe.

A szervezet ilyenkor magasabb védelmi készültségbe helyezi magát, aminek köszönhetően lehetővé válik a kórokozók elpusztítása. A láz tehát nélkülözhetetlen testfunkció, mely hozzájárul a gyógyulási folyamathoz - ezért nem szabad azonnal csökkenteni. A hosszabb ideig tartó magas testhőmérséklet vagy a hirtelen 40°C-ig felszökő láz azonban annyira legyengítheti a szervezetet, hogy elkerülhetetlenné válik a lázcsillapítás.

Csecsemőknél és gyerekeknél a magas láz a szervezet kiszáradásához és görcsök kialakulásához vezethet. Bizonytalan eredetű vagy hosszan tartó magas láz esetén mindig forduljunk orvoshoz.A HELYES LÁZMÉRÉS

A testhőmérsékletre vonatkozóan pontos adatot akkor kaphatunk, ha a lázat a végbélben mérjük. A lázmérőt 3-5 percen át tartsuk benn. Szájban történő lázmérés esetén a kapott értékhez 0,4°C-ot kell hozzáadni, hónaljban való mérésnél 0,8°C-ot. Manapság a legpontosabban elektronikus lázmérővel mérhetünk.

Amit tehetünk: Láz esetén a legfontosabb, hogy megóvjuk a szervezetet a kiszáradástól. A nagy mennyiségben elfogyasztott folyadék pótolja az elveszített vizet, a könnyű étrend pedig elejét veszi az esetleges anyagcserezavaroknak. A hőemelkedést a legcélszerűbb házi lázcsillapító praktikákkal kezelni, például a homlok hideg borogatásával, ecetes lemosással vagy lábszárborogatással.

Izzasztókúra - Segítségével serkenthetjük az immunrendszert, és kedvező hatást gyakorolhatunk a láz lefolyására. Vegyünk 20-30 perces forró fürdőt 500-800 g konyhasó hozzáadásával. A fürdő előtt igyunk fekete bodza terméséből készült forró levet, vagy a bodza virágából készített forrázatot, hogy a fürdő izzasztó hatását tovább fokozzuk.
A kezelést követően feküdjünk ágyba, és ne keljünk fel egy teljes napig. Ezenkívül ha naponta2-3 alkalommal hársfavirág teát vagy málnaszörpös teát iszunk, nemcsak közérzetünket, hanem a kondíciónkat is jelentős mértékben javíthatjuk.

Fokozatosan hűlő lábfürdő - Kritikus vagy nagyon magas láz csillapítására javasolt. Térdtől lefelé tartsuk zuhany alá a lábunkat. Az eljárás kezdetekor a víz hőmérséklete legyen 2°C-kal alacsonyabb a testhőmérsékletnél. A víz hőmérsékletét ezután fokozatosan csökkentsük, amíg kb. 15 perc elteltével el nem éri a 15°C-ot. A kezelést követően feküdjünk ágyba.

Homeopátiás lázcsillapító szerek - Választhatunk homeopátiás készítményeket is, mint amilyen az Aconitum 9CH és a Belladonna 9CH. Mindkettő erősíti az immunrendszert, aminek eredményként csökken a testhőmérsékletet. Szedjünk naponta 4-5 x 5 golyócskát mindkét szerből, amíg nem csökken a láz. A készítményt lenyelhetjük, tarthatjuk a nyelvünk alatt, amíg fel nem oldódik, vagy kevés vízben is feloldhatjuk.

Segítség lázgörcs esetén - A lázgörcs rendkívül komoly tünet, amelyet hamar kell enyhíteni. Csecsemők és kisgyermekek esetében fordul elő, 6 hónapostól 5 éves korig. Egész testre kiterjedő görcsben és eszméletvesztésben nyilvánul meg. Gyorsan csillapítható Bach-elsősegélycsepp segítségével. Csepegtessük egyenesen a szájba naponta többször. Dörzsöljük be vele a homlokot, és kenjük az ajkakra is. A biztonság kedvéért azonnal hívjunk orvost.

Influenzás láz elleni tea 
  • 10 g réti legyezőfű
  • 30 g nyírfakéreg
  • 10 g csipkebogyóhéj
  • 10 g kamillavirág
  • 40 g hársfavirág
A keverékből 1 kávéskanálnyit öntsünk fel 2,5 dl lobogva forró vízzel, majd hagyjuk állni 10 percig. Naponta háromszor 1 csészével fogyasszunk belőle. A tea csillapítja a lázat, valamint erősíti az immunrendszert.

Izzasztószerek
  • Fekete bodza és hársfavirág
Izzasztó hatású, és támogatja az immunrendszert a fekete bodza virágából készített orrázat és a bodzatermés levele, illetve a hársfavirág tea.
  • Echinacea
Különféle echinacea (bíbor kasvirág) alapő készítmények kaphatók, láz esetén azonban a forrázat a leghatásosabb. Influenzás vírusfertőzés esetén naponta néhány csésze teát javasolt inni. A kasvirág fokozza az immunitást.
  • Lábszárborogatás
Mártsunk hideg vízbe 2 konyharuhát, enyhén csavarjuk ki, majd tekerjük őket a beteg lábszárai közé úgy, hogy fedjék a lábat a térd és a boka között. A borogatást takarjuk be száraz törölközővel. Kb. 15 perc után vegyük le. az eljárást kb. félóránként ismételjük meg.

ÉRDEMES TUDNI
A lázas betegség idején alkalmazott könnyű étrend támogathatja a szervezetet a méregtelenítésben. Az étvágy elvesztésével gyakran a szervezetünk jelez, hogy kerüljük a táplálkozással járó további megterhelést. Az éhségérzetet szintén jelnek vehetjük, hogy ismét itt az idő az evésre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masszázs

Masszázs

111

lap tetejére