2014. május 15., csütörtök

SZÉNANÁTHA - Betegség-gyógyítás


Túlzott virágpor (pollen-) reakció.

A szénanaátha, melytől a népesség jelentős hányada szenved, az orrnyálkahártya és a szem szaruhártyájának allergiás reakciója a természet méreganyagaira, a fák, füvek, növények virágporára (pollen). A betegség általában akkor jelentkezik, amikor magas a levegő pollentartalma.
A szél hordta virágpor több kilométeres távolságot is képes megtenni. Amikor a por a szénanáthában szenvedő ember orrába vagy szemébe jut, az erőteljes védelkezőreakciót vált ki.
A szervezet immunrendszere ilyenkor túlzott mennyiségű antitestet termel, amelyek megtámadják a betolakodót. A szervezet megemelkedett hisztaminszintje viszketés, könnyezés, szénanátha, heves tüsszentőrohamok és gyakran kötőhártya-gyulladás formájában nyilvánul meg.
Nem szabad félvállról venni a szénanátha tüneteit, mivel ez lehet az első jele az allergiának, amely azután károsíthatja a légutakat, és végső soron a hörgők asztmatikus megbetegedéséhez vezethet. A szénanáthát gyógyítani nem lehet, de enyhíthetjük a tüneteit. Sokat segíthetnek a különböző természetes terápiák, amelyek erősítik az ellenálló képességet.


KERÜLJÜK A POLLEN FELHALMOZÓDÁSÁT

Így védekezhetünk a virágpor ellen:

-Allergiaszezonban csak reggel és este szellőztessünk.
-Ha vezetünk, az autó ablaka legyen felhúzva.
-Mindig este zuhanyozzunk és mossunk hajat, hogy éjszaka a virágpor ne juthasson be a légutakba.
-A virágzás előtt nyírjunk füvet.
-Esőben vagy eső után menjünk sétálni, ilyenkor tisztább a levegő.

Amit tehetünk: Az erre szakosodott boltokban lehet kapni levegűszűrő berendezésket. Léteznek porszívóban és autóban használható speciális porszűrők is. A szervezet immunrendszerének erősítésére jól beváltak az olyan természetgyógyászati egszközök, mint az akupunktúra és a homeopátia. Súlyosabb esetekben az algakészítmények, az akupresszúra vagy az orr átöblítése hozhat enyhülést.

Hatásos algakészítmények - Az édesvízi Chlorella vagy Spirulina algából készült tabletták és porok arra késztetik a szervezetet, hogy interferonokat, vagyis az immunrendszert szabályozó fehérjéket termeljen. Az algák ezenkívül stimulálják a zsírszöveteket, csökkentik az allergiát kiváltó idegen fehérjék szintjét. A bennük található bétakarotinnak köszönhetően az algák erősítik az orr, a torok és a légcső nyálkahártyáját, egyidejűleg csökkentik a virágpor-érzékenységet. Az algakészítményeket három hónapig kell szedni, lehetőleg még a virágzási időszak kezdete előtt.

Pollennaptár
Ha az ember tudja, hogy a pollenek mely fajtáira allergiás, a pollennaptár segítségével meg tudja határozni a veszélyes időszakokat, amikor ajánlatos mellőzni a kirándulást és a hosszabb sétákat. Az aktuális pollen szintről általában a sajtó is tájékoztat, illetve az interneten is találhatunk információt.


Só duzzadt nyálkahártyára - Vízben oldjunk fel gyógyszertárban kapható ún. Emser-sót. Cseppentővel naponta többször tegyünk néhány cseppet az orrlyukakba. Szívjuk fel a folyadékot, ennek köszönhetően fellazul a nélyen rejlő váladék. Hasznos az inhalálás is az Emser-sóval.

TERMÉSZETES GYÓGYMÓDOK

Pollenkészítmények - Allergia esetén jó eredményt érhetünk el az érzékenységi szint visszaszorításával (deszenzibilizálás). A terápiát pollen készítményekkel végzik. Célja, hogy a szervezet hozzászokjon a szénanáthát kiváltó vegyületekhez. A készítményeket a vékonybélbe juttatják be, mert úgy nem váltanak ki allergiás reakciót. Az immunrendszer ily módon megtanulja, hogy a pollenek veszélytelenek, és emelkedik a tűrésszintje. A terápia 3-4 évig tart, orvosi felügyelet mellett, mindig a virágzást megelőző időszakban.

Homeopátia - Az allergiás időszakban minden másnap vegyünk be öt golyócskát az alábbi homeopatikus készítményekből:

- Pollens 15CH - leginkább virágpor - allergia esetén javasolt.
- Poumon histamine - az orrnyálkahártya allergiás hurutja és bőrkiütés esetén.
- Apis mellificia 15CH - duzzanatokra, csalánkiütésre.

Allergiás roham kezelésér vegyünk be naponta 3-4x5 golyócskát a következőkből:

- Allium cepa 9CH - égető és irritáló orrváladék esetén.
- Eupharsia officinalis 9CH - ha bőséges, de nem ingerlő az orrváladék, ha könnyezés és kötőhártya-irritáció tapasztalható.
- Badiaga 9CH - tüsszentés- és köhögésrohamok, nyálkás orrváladék kezelésére.
- Sabadilla 9CH - virágillatra való túlérzékenység és a szájpadlás viszketése esetén.

ÉRDEMES TUDNI

Az orrot csak nagyon finoman szabad tisztítani, mert az erős dörzsölés ingerli a nyálkahártyát, amitől felerősödnek a tünetek. Az irritált orrlyukakat kenjük be naponta többször körömvirágkrémmel.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masszázs

Masszázs

111

lap tetejére