2013. szeptember 14., szombat

KERTI RUTA - Ruta graveolens

Hatásos szem- és fejfájás esetén, csont- és ínygyulladáskor, hátfájás és teniszkönyök kezelésére, alagútszindróma és mélyről jövő köhögés gyógyítására, valamint műtét után.

A kerti ruta, akár a rutafélék családjába tartozó többi növény, különböző illóolajokat tartalmaz. Európa déli és délkeleti részein nő, sokszor kertekben is termesztik.

A ruta már az ókori Rómában ismert volt fűszernövényként és szerencsehozóként: a római légiósok a ruta levével kenték be kardjuk hegyét abban a reményben, hogy az megvédi őket a harcban. A középkorban a fertőzésektől megvédő erőt tulajdonítottak a növénynek. Afrodiziákumként is használták: belefonták a menyasszony esküvői koszorújába. A rutát mint gyógynövényt izom-, csont- és ínproblémák esetén alkalmazzák, rendkívül fontos szerepet tölt be sportsérülések gyógyításakor. Szembetegségek kiegészítő kezelésére is ajánlott, illetve túlzásba vitt munka vagy nagy fáradtság esetén, főleg, ha valaki sokat ül a monitor előtt, olvas vagy mesterséges fénynél varr.

RUTA TÍPUS

Ez a személyiség típus gyakran panaszkodik fáradtságra, sok munkára. A fáradtság oka a nyugtalanság, amely folyamatos aktivitásra készteti az embert, ami azután elégedetlenséget és ingerültséget okoz.

ÖN RUTA TÍPUS

Jellemzők önre a következő állítások?


-Sokszor fáradtnak érzi magát.
-Vitákban nem enged a vélt igazából.
-Sokszor elégedetlen magával vagy a környezetével.
-Nem sportol, már a lépcsőzés is megterhelést jelent.
-Ízületi problémái vannak.

Ha a fenti meghatározásokból háromnál több igaz önre, akkor a továbbiakban talál hasznos tudnivalókat az egészségével és a közérzetével kapcsolatban.

Gyógyító hatás: A ruta hatásos duzzanatok és gyulladások ellen, hasznos a fájdalmas sportsérülések gyógyításakor. Idegnyugtató, görcsoldó és csökkenti a túlzott fájdalomérzékenységet. Különböző szintű pánikrohamok esetén erősít, megnyugtatja a konfliktuskereső, veszekedésre hajlamos embereket.

Alkalmazás
A ruta kiváló elsősegélynyújtó szer sportsérülések esetén, mint például a csonttörés, az ínszalag-húzódás vagy - szakadás. Segít gyulladás ellen, és enyhíti a műtéti beavatkozást követő fájdalmakat. Fizikai megterhelésből fakadó panaszok, például teniszkönyök kezelésére is alkalmazzák. Különösen fontos szerepet játszik a csukló túlterhelése nyomán létrejövő alagútszindróma, illetve a csuklótáji ganglion (ciszta) kezelésében.

A gyógyszer előállítása
A gyógyszert a kerti rutából (Ruta graveolens) készítik. A növény friss, föld feletti részeit használják fel, amelyeket április elején gyűjtenek be - ilyenkor a ruta erős aromájú illóolajat tartalmaz.

A KÜLSŐ TÉNYEZŐK SZEREPE
Ahhoz, hogy az ember biztos lehessen benne: megfelelő szer számára a ruta, a homeopatának tudnia kell, hogyan változnak a tünetek a következő körülmények között:

Javulás - meleg, -szárazság, - mozgás.
Romlás -nyugalom, -hideg, -nedvesség.

Általános panaszok

Kimerültség és gyengeség
-elégedetlenség önmagunkkal és másokkal
-konfliktuskeresés
-alaptalan szorongás
-szellemi kimerültség és nyugtalanság

TÜNETEK

Fej
-fejfájás ("szemek mögötti"), amelyet sokszor a hosszas olvasás vagy a nem megfelelő szemüveg okoz
-száraz, égő, vörös szem, ami a monitor előtti munkából fakad
-fogfájás, ínygyulladás
-lassan gyógyuló seb foghúzás után

Törzs és végtagok
-isiásznál érzett fájdalom, amely éjszaka vagy fekvő helyzetben súlyosbodik
-fizikai kimerültség
ruta graveolens homeopátiás szer
-alagútszindróma
-ínygyulladás a kézfejen és a karon
-törések után csontfájdalom
-terhelés hatására bekövetkezett teniszkönyök
-lábizmok gyengesége
-ízületek fájdalma és merevsége

Véredények
-visszerek
-fájdalmas aranyérNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masszázs

Masszázs

111

lap tetejére