2013. június 28., péntek

ALVÁSZAVAROK

-Betegségek és gyógyításuk-

Az alvászavarok három fajtáját különböztetjük meg: 

 • elalvással kapcsolatos problémák, 
 • éjszakai ébredések és 
 • túl korai reggeli ébredés. 

Ha az alvászavarok hosszabb időn keresztül fennállnak, romlik a koncentráció és az állóképesség.

A test és az elme számára a legfontosabb pihenési fázis a mélyalvás. Az alvászavarok mögött különféle okok állhatnak: megoldatlan problémák, túl nehéz ételek vagy alkohol fogyasztása, illetve külső tényezők, mint a zaj és a rossz levegő. A szervezet hormontermelési zavara szintén előidézhet alvásproblémákat.
A hormonmirigyek működését az agyalapi mirigy szabályozza. A tobozmirigy által kiválasztott hormon, a melatonin szabályozza az alvás és az ébrenlét fázisait. A melatoninszint általában este emelkedik meg, ilyenkor kezdetét veszi a nyugalmi fázis, a pulzus lassul, és álmosság vesz erőt rajtunk.
A kor előrehaladtával, valamint jelentős mennyiségű mesterséges fény hatására az esti melatonintermelés csökken, ami elalvási problémákhoz vezethet.
Az elalvást nehezítheti továbbá, ha elalvás előtt elektronikus eszközöket, például számítógépet, laptopot vagy akár okostelefont használunk.
Az elalvással kapcsolatos problémákat vagy a túl korai ébredést a stressz és a depresszió is kiválthatja. A természetgyógyászat számos lehetőséget kínál, hogy az alvászavarokat mellékhatások nélkül megszüntessük.Álomnapló

Vezessünk két héten át "álomnaplót", ami segítséget nyújt abban, hogy meghatározzuk az alvászavar okát.

Jegyezzük fel:
 • mikor fekszünk le
 • mikor kelünk fel
 • milyen ételeket, italokat és gyógyszereket fogyasztunk 17 óra után
 • mi zavarja az álmunkat
 • milyen gondolatok foglalkoztatnak éjszakánként.
Mit tehetünk:

Déltől ne fogyasszunk koffeint, és ne közvetlenül lefekvés előtt vacsorázzunk. Kivételt képes a szójabab, a túró és a spirulina alga, mivel ezek fogyasztása növeli a melatonintermelést. Az elalvást zavaró tényezőket, vagyis a fényt és a zajt zárjuk ki vagy minimalizáljuk. Ne feledkezzünk meg a hálószoba szellőztetéséről. A lazító gyakorlatok, mint például az autogén tréning (Schultz-féle neuromuszkuláris relaxációs módszer), elősegíthetik az elalvást, a stressz csökkenése ugyanis együtt jár a melatoninszint emelkedésével.

Nyerjük vissza az egyensúlyunkat

Egy fárasztó nap után jólesik a pihenés: hallgassunk zenét vagy olvassunk egy jó könyvet. Ha ülőmunkát végzünk, fél óra séta is sokat segít.

Teremtsünk optimális feltételeket az alváshoz

az éjszakai pihenés helyszíne legyen a nyugalom szigete. Távolítsunk el a közelből minden elektromos készüléket: laptopot, televíziót vagy elektromos takarót, mert ezek mind mágneses sugárzást bocsátanak ki. A helyiség hőmérséklete 19%C körül legyen, a levegő pedig ne legyen túl száraz. Aludjunk kemény matracon, és használjunk lélegző anyagból: pamutból és tollból készült ágyneműt.

Vegyünk meleg fürdőt

Az esti kádfürdő (kb. 40°C-os hőmérsékletű vízben), melyhez ciromfű, levendula, komló vagy macskagyökér kivonatát keverjük, nyugtató és altató hatású.

Érdemes tudni

Alvászavar kezelésére különösen hatékony az illatpárna. A gyógyfüvekkel kitömött kis párnát elkészíthetjük saját kezűleg is: egy kis vászonzsákot töltsünk meg levendulavirággal, citromfűlevélel és orvosi macskagyökérrel.

Lábfürdő - A Kneipp terápia részét alkotó eljárás enyhülést hoz idegi zavarok és alvásproblémák esetében. Mindkét lábunkat locsoljuk kétszer 15 másodpercig. Jobb láb: a hideg vízsugarat vezessük a kis lábujjtól a sarokig, majd a vádli külső oldalán egészen a  térdhajlatig, és a lábszár belső részén haladva vissza a sarokig. Bal láb: végezzük el ugyanezt a műveletet. A második locsolást kezdjük a saroknál, és haladjunk a sípcsonton át a térdig. Innen térjünk vissza a lábfejre, és a locsolást a kis lábujjon fejezzük be. A műveletet a bal lábon ismételjük meg tükörképesen megfordítva.

Alvásjavító teák - A természetgyógyászat számos nyugtató és altató hatású gyógynövényt ismer, amelyek megkönnyítik az elalvást, és segítséget nyújtanak az éjszakai felébredések esetén is. Ilyen gyógynövény például az orvosi macskagyökér, a citromfű, a komló, az orbáncfű vagy a golgotavirág. 
Próbáljuk ki, melyik növény hat ránk a legkedvezőbben. Ha egyik sem használ, készen kapható altatóteát is vehetünk a gyógyszertárban, vagy készíthetünk otthon is hasonló keveréket:
 • 40 g orvosi macskagyökér
 • 20 g komlótoboz
 • 15 g citromfűlevél
 • 15 g golgotavirág
 • 10 g keserűnarancshéj
Forrázzunk le 1 kávéskanál teakeveréket 2,5 dl lobogó vízzel. A forrázatot hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le, és fogyasszuk melegen.

Álomhozó tinktúrák 

Zabfű- és macskagyökéroldat

A gyógyszertárból szerezzünk be zabfű- vagy macskagyökéroldatot. Tegyünk 20 cseppet egy pohár vízbe, és igyuk meg kb. 2 órával lefekvés előtt.

Homeopátia

Hatékony segítséget nyújthat a Passiflora incarnata nevű szer. A törzsoldatból adjunk 5-10 cseppet egy pohár meleg vízhez, és kevéssel lefekvés előtt igyuk meg. A Coffea D12 idegesség esetén segít visszanyerni a nyugalmat. Javasolt adagolás: 5 golyócska lefekvés előtt egy órával, szükség esetén ismét vegyünk be azonos adagot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masszázs

Masszázs

111

lap tetejére