2012. január 20., péntek

Sóról, sóra

Az élet sója” kifejezés okkal alakulhatott ki, hiszen nemcsak ételeink nagy részét ízesítjük ezzel a vegyülettel, hanem többféle gyógyhatását is ismerjük.

A sóbarlang

A sóbarlang Holt-tengeri só és kősó felhasználásával készül, és ha kipróbálod, nemcsak már meglévő testi panaszaidat gyógyíthatod hatékonyan - mint például az asztmás tüneteket -, hanem számos betegséget meg is előzhetsz. A barlang levegője állandó hőmérsékletű és rendkívül tiszta, a só pedig a szervezet számára fontos kémiai elemeket tartalmaz, például jódot, magnéziumot, szelént, kalciumot és káliumot.
A só állandóan párolog a barlangban, majd újra lecsapódik. Így negatív iontöltés alakul ki, ami semlegesíti a szervezetet károsító pozitív töltéseket (elektroszmog, dohányfüst), és ezáltal helyreállítja a szervezet egyensúlyát. (Forrás: www.sobarlang.com)


2. Gyógyít, fertőtlenít

Talán veled is előfordult már, hogy sokkal jobban érezted magad a nyaralásodon, miután úsztál egyet a tengerben, sőt az is lehet, hogy könnyebben és gyorsabban meggyógyultál, ha előzőleg lehorzsoltad magad. Mindez a tengervíz sótartalmának köszönhető: a só ugyanis meggyorsítja a gyógyulási folyamatot, fertőtlenít, ilyen vízben fürdőzve pedig az erek is kitágulnak, ezáltal élénkül a vérkeringés. Emellett bőrünkre is rendkívül jó hatással van: tisztít, kondicionál és hámosít.3. Jókedvet ad!

Egyes kutatások szerint a só boldoggá és elégedetté tesz. Erre jutottak az Iowai Egyetem kutatói, patkányokon végzett kísérletek után. Az állatoktól megvonták a sót, azok pedig egyre kedvetlenebbek lettek, amiből a kutatók arra következtettek, hogy a sónak jelentős szerepe van az elégedettség és a jó közérzet, vagy épp a depresszió kialakulásában.

Még a gyakorlott háziasszonyok is meglepődnek a szomszédasszony tanácsain, amikor a só újabb felhasználására hívja fel a figyelmet. Köztudott, hogy már évezredek óta az alap fűszereink közé tartozik, és sokkal hamarabb kerül egy konyhába, mint a bazsalikom vagy az oregano. Mivel minden konyhában jelen volt, hamar felfedezték tisztító, tartósító, szagtalanító és egyéb felhasználási módjait.

SÓTÖRTÉNET: Vadászat közben bukkanhatott az emberiség az állatok által látogatott természetes sólelőhelyekre. Majd megjelentek az agyagedények, elkezdtek főzni az asszonyok, és egyre több só került az ételekbe. Sóbirodalmakat hoztak létre a sóbányák és a kitermelőhelyek környékén, és a só az egyik fő kereskedelmi termékké vált. Az első ilyen birodalom a Hallstatti Kultúrtáj, ami a mai Ausztria területén alakult ki. A sót kincsként őrizték, egészen a hűtőgép és a tartósítószerek feltalálásáig. Később akkorát vesztett az értékéből, hogy már a kispénzűek is megengedhették maguknak és ledegradálódott asztali sóvá.

Nézzük, hogy a fehérfűszert mire tudjuk még használni a lábasban fortyogó tyúklevesen kívül, a teljesség igénye nélkül:

GYOMTALANÍTÁS: a virágoskertben a legnagyobb ellenségek a gyomok, amiket néha lehetetlen kiírtani, hiába tépjük ki őket hetente, tövestül. Vegyünk elő egy zacskó sót, és egyesével tegyünk rájuk belőle, hamarosan nyomukat sem fogjuk látni.

TOROK: ma már roskadoznak a patikák polcai a legkülönfélébb gyógyszerekkel, gyógynövény alapú készítményekkel. Házilag is segíthetünk magunkon, ha keverünk be sót és vizet egy pohárba és azzal gargalizálunk, naponta legalább háromszor.

TOJÁSFŐZÉS: ha kemény vagy lágy tojásra vágyunk, a főzővízhez tegyünk bőven belőle, így könnyebben leválik a tojás héja és főzés közben sem töredezik be.

VÁGÓDESZKA: a régi, már elszíneződött bávódeszkát még meg tudjuk menteni, mosogatószerrel zsírtalanítjuk, majd áztassuk sós vízbe egy pár órára, majd újra töröljük át. Amellett, hogy tisztább lesz, fel is frissül.

ALMA: gyerekeinknek gyakran felszeletelt adjuk az almát, reménykedve, hogy talán így megeszik. A felszeletelt gyümölcsöt kenjük be citromlé és só keverékével, így tovább marad friss és kívánatos.

ZÖLD NÖVÉNY: zöld leveles növényeket, például a spenótot vagy sóskát sokkal könnyebb megtisztítanunk, ha sós vízbe áztatjuk őket.

KONYHARUHA: talán az egyik legnehezebben tisztítható ruhanemű a háztartásunkban a konyharuha. Hiába mossuk ki 60 fokon, akkor sem lehetünk benne biztosak, hogy minden baktérium maradéktalanul elpusztult és nem visszük őket vissza akonyhába. Mielőtt a mosógépet bekapcsoljuk és elindítjuk a másfél órás programot, szánjunk rá még negyedórát, és tegyük a kkonyharuhánkat sós vízbe.

CIPŐ: főleg télen, amikor nem tudjuk havonta kimosni a cipőinket, szórjunk egy kis sót bele, amikor tudjuk, hogy pár napig nem használjuk. Így a baktériumok mellett a kellemetlen szagokat is eltüntetjük.

MŰVIRÁGOK: a virágdíszeket még sem tehetjük be a mosógépbe, és a körmkefével sincsenek barátságban. Ekkor jön a nagy zacskó, akár egy szemeteszacskó és a só. Tegyük a művirágot és a sót a zacskóba, rázzuk jól össze őket, és meglepő tisztaságot fogunk tapasztalni.

TOJÁSTESZT: ha már gyanúsan régóta van a hűtőben a tojásunk, és meg szeretnénk győződni arról, hogy még fogyasztható, tegyünk egy bögrébe vizet és sót. Ha a tojás elsüllyed, mehet az edényünkbe, ha fennmarad a víz tetején, irány a szemetes.

POHARAK: minden konyhában vannak olyan bögrék, kávéspoharak amiről nem akarnak lejönni a kávé- és a teafoltok. Ha sóval átdörzsöljük őket és rajta hagyjuk egy kicsit, akkor már csak egy ecetes rongy hiányzik, amivel a végén ragyogóra töröljük a csillogó csészéinket.

HÓLAPÁTOLÁS: még javában tart a tél, és bármelyik nap meglephet minekt Holle anyó egy kis reggeli hólapátolással. Mielőtt lapátot ragadunk, sózzuk végig a járdát, így kevesebb erőfeszítéssel is megtisztíthatjuk a felületet.

JÉGVIRÁGOK: az ablakra fagyott jégvirágok is hamarabb eltűnnek, ha  egy kis sót teszünk rá.

TEJSZÍNHAB: házi készítésű tejszínhabnál tegyünk egy csipetnyi sót is bele, ezzel az apró trükkel keményebb és tovább tartó habot készíthetünk a süteményeinkre.

RÉZTÁRGYAK: nagymamáink hagyatéka évek óta ott díszeleg a polcainkon, és mindig szeretettel nézünk rájuk. Ám az idő vasfoga rajtuk is meglátszik. Sóval és ecetes ruhával ragyogóvá varázsolhatjuk őket, tisztítás közben pedig biztosak lehetünk benne, hogy eszünkbe jutnak a régi, nagymamánál töltött nyaralások.

DUGULÁS: mielőtt a telefon után nyúlunk és hívjuk a szerelőket, készítsünk egy nagy adag forró sós vizet. A lefolyóban amellett, hogy elhárítja a dugulást, a kellemetlen szagokat is eltünteti.

SZŐNYEG: a kifakult, foltos szőnyegen sokat segíthetünk, ha egy vödör vízhez 4-5 evőkenyálnyi sót teszünk és azzal dörzsöljük át. Nemcsak frissebb lesz, de a padlón megbújó baktériumok is eltűnnek.

VÍZKŐ: a fránya foltik, amik nem akarnak eltűnni, és gyakran a több ezer forintos vízkőoldók sem segítenek. Csak nyúljunk a polcra vegyük elő a több száz éve használt vízkőoldót a sót!

HANGYÁK: gyakran ezek a kisállatok meglátogatnak minket a konyhában, szobában és nem akarnak eltűnni onnan. Tegyünk a tanyájukra, ha felfedeztük a bejáratukat, oda is sót, így hamarosan egy másik lakást keresnek majd.

Szeretnél még megismerkedni a sóoldatok áldásos hatásával?

Akkor kérlek nézd meg egy nagyon jó ismerősöm weboldalát, itt megismerkedhetsz a sóoldat készítéssel is:

Csoda helyett működő valóság!
http://gyogyitoharmonia.huNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masszázs

Masszázs

111

lap tetejére