2012. január 20., péntek

Mézfajták


Magyarországon több mint nyolcszáz növényfajt látogatnak a méhek nektár és virágporgyűjtés végett. Mindössze csak töredékükből lehet mézet készíteni. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a legismertebb mézfajtákat.

Akácméz

   A legismertebb fajta méz. Harmonikus ízű, édes, lágy és kevésbé savas. Akácvirág illatú. A csaknem színtelentől az enyhén sárgásig terjed a színárnyalata. Jelentős gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékony marad. Köhögés ellen kifejezetten ajánlott. Kávét, teát édesítve kiemeli azok eredeti aromáját.

Vegyes virágméz

   A mézet értékes mezei virágokról, gyógynövényekről gyűjtötték a szorgalmas méhek és emiatt beltartalmilag kiváló méznek számít. Szakemberek szerint a legértékesebb mézek közé tartozik, mivel a természetgyógyászatban is használt különféle növényekről származó nektár révén a méz hatásterülete is kiszélesedik. Erősíti a szervezet védekező-rendszerét. Színe: halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjed, és ez függ a benne levő mézek összetételétől. Érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják. Hajlamos a kristályosodásra. Natúr fogyasztásra és sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas.

Repceméz

   Sárga színű, amíg folyékony, de gyorsan kristályosodik és akkor majdnem fehér. Kristályai aprók, élvezeti értékét nem csökkentik. A tiszta repceméz íze nem kellemes, emiatt krémméz előállításakor valamilyen zamatos mézzel kell házasítani. Kevéssé savas, sőt gyógyítja a gyomorsav-túltengést.

Gesztenyeméz

   A szelídgesztenye fáról gyűjtött méz magas ásványianyag-tartalmával tűnik ki. Sárgásbarna színű, gesztenyevirág illatú, enyhén kesernyés utóízű. Rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózisok kialakulását. Visszértágulat mérséklésére is alkalmas. Fogyasztása jó hatású a vérszegénység, kimerültség, legyengült állapot és étvágytalanság  esetén egyaránt.

Selyemfű méz 

   Igazi - Hungarikum -. A napfényes Duna-Tisza közén lévő erdőszéleken, június és júliusban a különlegesen csábítóan illatozó vadontermő növényből a kánikulai napsugarak csalogatják elő a nektárt a méhek számára. Színe: víztiszta vagy kissé sárgás árnyalatú. Erős jellegzetes ízű illatos méz. Lassan kristályosodik. Ez a méz tápértékével, nyomelemeivel, ásványi sókkal dúsítva erősíti a szervezetünket. Ami a legfőbb tulajdonsága, enyhe vérnyomáscsökkentő. Mivel a selyemfű nem termel virágport, így a virágpor tartalma elenyésző. Az akáchoz hasonlóan sokáig folyékony marad. Virágpor-érzékenyek számára ideális méz.

Lépes-méz

   Igazi Hungarikum-nak számít. A júniusban virágba boruló csodálatos magyarországi akácerdők nektárjából és ebben az időben a méhek által épített, mézzel töltött és lefedett lépszeletből áll. Szakmailag is különlegességnek számít. Az akácméznél leírt tulajdonságokat tartalmazza.

Krém-méz 

   Szemet gyönyörködtető tavasszal a virágba borult szép sárga virágtenger, az első tömeges nektárt adó kultúrnövény. A repce virágpora és méze, szinte a legtáplálóbb a méhek számára is, ugrásszerűen erősödnek a tápértékben dús beltartalma miatt. Színe: krémszínűtől a halvány sárgáig terjedő, állaga krémszerű. Nagyon értékes méz, mivel közvetlenül szűrés után kerül kiszerelésre és szinte minden alkotóeleme károsodás nélkül kerül a szervezetünkbe. Erősítő, fertőtlenítő  és    gyulladáscsökkentő  hatású. Jellemző tulajdonsága: gyorsan kristályosodik, krémszerű mézként kerül forgalomba. Könnyen kenhető.

Propoliszos méz 

   A benne található mézet sokfajta értékes mezei virágról gyűjtötték a szorgalmas méhek, és emiatt,beltartalmilag kiváló méznek számít. A propolisz jelenléte miatt a jótékony hatása fokozottabb. Ez a méz külső felhasználásra is alkalmas: baktérium és gombaölő hatásán, a vírusok szaporodását gátló tulajdonságain kívül fájdalomcsillapító  és regeneráló hatásai is érvényesülnek. Belsőleg fogyasztva     gyulladáscsökkentő, mely a légutak, a tüdő, a vesemedence, és a szívbelhártya gyulladásaira alkalmazható. Gyomor és bélhurut  leküzdésében is eredményes, mert egyrészt elöli vagy szaporodásában gátolja a betegséget kiváltó kórokozókat, másrészt tannintartalmánál fogva adsztringensként is közreműködik a hasmenéses tünetek felszámolásában. Jól ismert a propolisz érprotektív, vizelethajtó és    vérnyomás-csökkentő hatása. A klimaxos panaszok enyhítésére, a gyomorfekély , a nyombélfekély , és a krónikus bronchitis ellen is eredményesen alkalmazható.

Hárs méz 

   A virágzásban lévő csodálatos illatú hársfa bőven ontja a legkiválóbb jótékony hatással rendelkező nektárt, amit a szorgalmas méhek összegyűjtenek. Színe: a világos sárgától a közép barnáig terjedő, rendkívül zamatos. Színe a gyűjtés idejétől függ. Illata és íze határozott, kellemes íz jellemzi, fűszerezi az ételeket, italokat.. Más mézekbe kerülve gazdagítja azok zamatát. Nyugtató hatású méz, meghűléses betegségekre,  vagy annak megelőzésére. Hörghurutra kiváló, de alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra   is. Ez a természet ajándéka a szervezetünk számára. Fogyasztása: 4-5 teáskanálnyit naponta, vagy hársfatea ízesítésére. Nyugtató hatású, ajánlott a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok gyógyítására. Fertőtlenítő hatása miatt főleg köhögés ellen javasolják. Kisgyermekeknek és idősebbeknek különösen ajánlatos rendszeres fogyasztása. Natúr fogyasztásra, italok ízesítésére kiválóan alkalmas.

Napraforgó méz

   Aranysárga színű, aromás, savanykás ízű. Nagyon gyorsan kristályosodik, a kristályosodás során pedig nagyméretű, durva kristályok képződnek, melyek leülnek az edény aljára. A kristályok fölött marad egy folyékony, híg réteg. Savtúltengésben  szenvedőknek fogyasztása nem ajánlott.

Gyümölcsméz 

   A gyümölcsméz többféle, nagyjából egy időszakban (tavasszal) virágzó gyümölcsfáról származó nektárokból készül. Barnás színű, sötét árnyalatú méz. Jellegzetes kesernyés barackmag ízzel bír. Közepes kristályosodási hajlamú. Fogyasztása önmagában ajánlott.

Édes harmatméz (erdeiméz, mézharmatméz) 

   E fajtaméz nem a virágok nektárjából készül, hanem a méhek a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő. Emiatt a virágportartalma elenyésző. Nagyon sötét, szinte fekete színű, enyhe illatú, markáns ízű méz. A jegenyefenyő erdőkben gyűjtött édesharmatméznek dióra emlékeztető íze van. A más erdőkből (pl. lucfenyő, vörösfenyő, tölgy, fűz, feketedió stb.) származó erdeimézek ízében dominál egy bizonyos "édesharmat" íz. Többnyire sokáig folyékony marad, de egyes típusok gyorsan kristályosodnak. Magas ásványi anyag tartalma miatt fogyasztása jó étrendi hatású. Kizárólag önmagában (kenyérrel-vajjal, műzliben) fogyasztandó, esetleg italok ízesítésére is használható. Tejben fogyasztva különlegesen finom.

Ámor akác méz 

   Mézkészítés szempontjából az ámorakác a csodálatos szépségű Tisza-part legértékesebb cserjés növénye. Júniusban bódító illattal csalogatja a méheket, ösztönözve a csodálatos természeti kincs begyűjtésére. Színe tükrös, aranybarna. Élettani hatása kiváló, erősíti a szervezet védekező rendszerét. Növeli az érrendszer ellenálló képességét, erősíti a szívet és szabályozza a szívműködést. Natúr fogyasztásra, valamint ételek, italok ízesítésére kiváló.

Fenyő méz 

   Gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz a primer vegyületek mellett alkaloidokat, aldehideket, felandrent, limonent, gyantaanyagokat. Légúti és húgyúti gyulladásokgyógyítására alkalmas, mert fertőtlenítő és vizelethajtó tulajdonsággal bír. Enyhén nyugtató hatású. Fertőtlenítő, vizelethajtó, csonterősítő  hatású, vérszegénység esetén kitűnő gyógyhatású készítmény.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masszázs

Masszázs

111

lap tetejére