2014. január 30., csütörtök

PULZUS DIAGNOSZTIKA - Vizsgálati módszerek

-Vizsgálati módszerek-

Eredményesen alkalmazható minden súlyos és elhúzódó betegség, pszichoszomatikus panaszok, gyengeség, kimerültség esetén.

A pulzus vizsgálata a természetgyógyászat elvei alapján felállított diagnózis egyik eleme. A éulzus a keringési rendszer nyomásingadozása és a vér térfogata alapján a verőereknek (artéria) a szívveréssel egyezően fellépő periodikus lüktetése. Az orvosi rutinvizsgálat alatt mért pulzus információkkal szolgál a páciens egészségi állapotáról. A pulzusdiagnosztika a hagyományos kínai orvoslás egyik legfontosabb vizsgálati módszere, főleg az akupunktúrában. Lényege abban áll, hogy három pontot érintenek meg mindkét csukó orsócsonti ütőerén. Három, különböző erősségű nyomás hatására ez kilenc érverésértéket ad a csuklón, amelyekhez hozzárendelik a különböző szerveket. A terapeuta összesen 28 érverést különböztet meg gyakoriság, ritmus, térfogat vagy az ún. keménység szerint. Az érverés hosszúsága és fajtája alapján a tapasztalt diagnoszta következtetéseket vonhat le a test megfelelő területeinek általános állapotát, illetve az egész szervezet energiaállapotát és egészségét illetően. A PULZUS MÉRÉSE
A pulzusnak nemcsak a hagyományos kínai orvoslásban van fontos szerepe.
-Ájurvéda: a terapeuta apulzus minőségéből következtetéseket von le a páciens egészségi állapotára (a 3 dosa állapota) és a lehetséges betegségekre vonatkozóan.
-Nyugati orvoslás: Az orvos a pulzusból a szívműödésre (szívritmus) és a keringési rendszerre vonatkozóan merít információkat. Speciális mérőórák segítségével magunk is mérhetjük a pulzust.
Diagnózis: A pulzus három pontját a mutató-, a középső és a gyűrűsujj segítségével, gyenge, közepes és erős nyomással mérik mindkét csukló orsócsonti ütőerén. a vizsgálat közben a karok vízszintesen fekszenek, és nem a szív magasságában. Hogy az eredmény pontos legyen, a páciensnek el kell lazulnia.

A diagnózis felállítása - A terapeuta a pulzust vizsgálja, hogy információkat szerezzen a vér térfogatát és az azon a helyen lévő energiamennyiséget illetően. Minden pulzusponthoz hozzárendeltek egy meghatározott szervet, vagy a test egy területét. A pulzus minősége alapján a terapeuta be tud számolni az adott szerv energiaállapotáról. A "telt" pulzus a szerv túlműködését, míg az "üres" pulzus annak alulműködését jelenti.

Mit mond a hagyományos orvoslás - A pulzusdiagnosztikát a hagyományos (nyugati) orvoslás viszonlag bizonytalan módszernek tartja, maelynek eredményét meghamisíthatják olyan külső tényezők, mint a félelem vagy ha feszült a páciens. Csak az orvosi rutinvizsgálatok kegészítéseképpen érdemes használni.

 ÉRDEMES TUDNI
A pulzusdiagnosztika jóval a betegség megjelenése előtt kimutatja a zavart, figyelmeztet a szív, a tüdő, a máj, az epehólyag, a vese, a húgyhólyag, a belek, a gyomor és több más szerv esetleges elváltozásaira.

Az érverések besorolása
A pulzus három szintje - A pulzus a nyomás erejétől függően három különböző szinten tapintható ki.
Felületi szint: külső betegségek
Középső szint: gyomor- és lépbetegségek
Mély szint: vese- és hólyagbetegségek

Három vizsgálati hely - A pulzust a mutató-, a középső és a gyűrűsujjal mérik az alkar három pontján.
-A proximális pulzus (a legközelebb a csukóhoz) a felsőtestről, a szívtájék bal oldaláról és a tüdő jobb oldaláról ad hírt.
-A középső pulzus a rekeszizom és a köldök közötti területnek felel meg, bal oldalon a máj és az epehólyag területének, jobbról a lépnek és a gyomornak.
-A disztális pulzus (amely a legtávolabb esik a csukótól) a köldök alatti területnek felel meg, egészsen a lábfejig, bal oldalon a veséknek és a húgyhólyagnak, a jobb oldalon a nemi szerveknek.

A PULZUS KARAKTERE
A hagyományos kínai orvoslásban az élet minden egyes jelensége az egymással ellentétes és egymást kiegészítő erők: a jin és a jang következménye.
A betegség az egyensúly felborulásának eredménye; ha valami blokkolja az életengergia (csí) áramlását, fájdalom jelentkezik.
A terapeuta a pulzus kitapintásakor az áramló vért sűrűség, ritmus, térfogat és pulzuskeménység alapján vizsgálja. Számolja az egy légzésciklus - vagyis egy ki- és belégzés - alatti ütéseket.

Jin karakterű pulzus 
-A gyenge pulzus hiányokra és legyengült ellenálló képességre, alacsony vitalitásra utal.
-Lassú pulzusnál a terapeuta egy légzésciklus alatt négynél kevesebb ütést számlál. Ez olyan betegségekkel függ össze, amelyeket a hideg idéz elő.
-A mély pulzus csak akkor érezhető, ha a csont közelének mélységéig nyomjuk az ujjunkat. Ez abelső betegségekre utal, amelyek elhúzódhatnak.

Jang karakterű pulzus
-Az erős pulzus valamilyen többlettel összefüggő betegséget mutat. A szervezet saját védekező erő harcolnak a kórokozókkal, pléldául fertőző betegség esetén.
-Gyors pulzus esetén a terapeuta légzésciklusonként több mint öt ütést számlál. Ez valamiféle meleggel együtt járó betegség tünete, vagyis a belső szerveké.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masszázs

Masszázs

111

lap tetejére