2014. január 17., péntek

NYELV DIAGNOSZTIKA - Vizsgálati módszerek

-Vizsgálati módszerek-

Eredményességét alátámasztották akut és krónikus belső szervi megbetegedések, anyagcserezavarok, fertőzések, vitamin- és ásványianyag-hiányos kórtünetek esetén.

A látszat ellenére a nyelv a legerősebb izom a testben. Részt vesz a hangok artikulációjában és a táplálék feldolgozásában. A rajta lévő több ezer ízlelőbimbónak köszönhetően azonban mindenekelőtt lehetővé teszi az ízek megkülönböztetését. Látványa egészségi állapotunkról is sokat elárul. A nyelv külső jegyeire támaszkodó betegségdiagnosztikai módszer a hagyományos kínai orvoslásban gyökerezik, és az elmúlt vtizedekben a nyugati orvostudomány is elismerte. Orvosok és terméseztgyógyászok használják. A módszer emgfelelő alkalmazásához nélkülözhetetlen azonban az ősi kínai tudományok beható megértése. A nyelvdiagnosztika alapja az a feltevés, amely szerint a nyelv olyan módon tükrözi a belső szerveket, ahogyan azok elhelyezkednek a testben. A nyelv jellegének, alakjának és méretének változása következtetni enged a lehetséges szervi megbetegedésekre. erősen kóros állapotban az egész nyelv megváltozik, míg az apróbb módosulások krónikus betegségről tanúskodnak. EZT VIZSGÁLJA A DIAGNOSZTA
-a nyelv formáját és nagyságát
-a nyelv nyálkahártyájának nedvességét
-a nyelv és a szájüreg nyálkahártyájának színét
-a nyelv lepedékének fajtáját és színét
-a nyelv környékét: a garatmandulákat, a nyelvcsapot, a szájüreg feneekét a nyelv alatt, a szájüreg -elülső részét a fogakkal együtt, a fogínyt
-a nyelv alatti vénák állapotát

Diagnózis: Az orvos lámpával megvilágítja a szájüreget és szemügyre veszi a nyelvet, valamint annak környezetét. Megfigyeli a nyelv színét, alakját és felszínének jellegét. Ellenőrzi a szájszagot, valamint a nyelven található lepedéket is, utóbbiból esetleg óvatosan egy kevés mintát is vesz.

A nyelv állapota - A nyelv és a szájüreg nyálkahártyájának elváltozásait egyes szervműködési zavarok és betegségek okozhatják. Az elváltozások a lepedék állagában, elszíneződésekben és apró repedésekben, továbbá kiszáradásban vagy a fogaknak a nyelven hagyott lenyomatában mutatkoznak meg.

Az akadémikus orvostudomány álláspontja - A nyelv megfigyelése más vizsgálatokkal összekapcsolva értékes diagnosztikai eljárás, amelyet a tudományos orvoslás is általánosan elfogad és gyakorol. Az akadémikus gyógyászat azonban nem ismeri el a "szervtérképS" gyanánt önmagábaqn alkalmazott nyelvdiagnosztikát, mivel az nem alapszik tudományos ismereteken.

További jó tanács - Figyeljük meg a nyelvünket rendszeresen a tükörben, például fogmosás után. Ennek segítségével jobban megismerhetjük a testünket, és gyorsabban felismerhetjük a benne zajló változásokat.

 ÉRDEMES TUDNI
A nyelven megjelenő piros foltokat a gyulladáscsökkentő vagy fájdalomcsillapító gyógyszerek túl gyakori szedése is okozhatja.

TÜNETEK
Az egészséges ember nyelve halvány rózsaszínű. Az árnyalatváltozásból a diagnoszta az alábbi betegségeket ismerheti fel:
szürkésfehér lepedék: emésztőrendszeri betegségre utalhat
fehér lepedék: fertőzések, általában légúti megbetegedések jele
szürkésfekete lepedék: a máj vagy az epehólyag bántalmának tünete lehet
intenzív málnanyelv: streptococcus baktérium által kiváltott skarlátról árulkodik
száraz, durva felületű, repedezett nyelv: a főként nőknél előforduló Sjögren-szindrómára utal - ez az autommun eredetű kórállapot a belső elválasztású mirigyek (pl. a pajzsmirigy) elégtelenségéhez vezet
halvány vagy szürke nyelv: a szervezet vashiányra utal
vörös foltok a nyelvcsúcson: a B-vitamin-coportba tartozó vitaminok hiányára utal.

NYELVTÉRKÉP
A nyelvdiagnózist régóta alkalmazza a kínai orvoslás, amely szerint minden szervnek egy-egy meghatározott terület felel meg a nyelven:
-A nyelvcsúcson található a szív, ezzel határos a tüdő területe.
-A nyelv középső része a gyomrot és a lépet képviseli.
-A májhoz tartozó terület a bal oldalon, az epehólyagé a jobb oldalon helyezkedik el.
-A nyelvgyökön található a vese, a húgyhólyag, a vékony- és a vastagbél.
-A nemi szerveknek megfelelő pontok szintén itt helyezkednek el.
-Ha a nyelv egy-egy területén elváltozás tapasztalható, azt diagnosztikai iránymutatásnak vehetjük a megfelelő szerv működési zavarára vonatkozóan.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masszázs

Masszázs

111

lap tetejére