2014. január 20., hétfő

ALKOHOLIZMUS - Betegség, gyógyítás

-Betegség-gyógyítás-

Az alkohol szervezetre gyakorolt hatása - Az intenzív, rendszeres alkoholfogyasztás pusztítja a szöveteket. főleg a máj, a keringési renszer és az emésztőcsatorna van kitéve a károsodás veszélyének.

-Szív és keringés
-Máj
-Gyomor
-Hasnyálmirigy

Az alkohol a narkotikumok tulajdonságait hordozó bódító szer. Túlzásba vitt fogyasztása alkohol-betegséghez, vagyis folyamatos mérgezéshez és az alkoholtól való teljes függőséghez vezet. A függőségek közül az alkoholizmus a leggyakoribb.

Oka a hosszú évekig tartó, szokássá váló szeszfogyasztás. Függőségről akkor lehet beszélni, ha az ember már nem képes kontrollálni az ivást. A berúgást követő napon több fizikai és pszichikai tünetet is tapasztal (másnaposság), és úgy érzi, mindenképpen szesz után kell nyúlnia, mert panaszai csak akkor szűnnek meg. A folyamatos, túlzásba vitt szeszfogyasztás károsítja a májat, a hasnyálmirigyet és az idegsejteket. A pszichikai következmények között megtalálható az ingerlékenység, a szorongás, az alvászavar, a személyiségváltozás, illetve a csökkent fizikai és szellemi teljesítőképesség.

Nagyon sok függő sokáig képes eltitkolni a betegségét a hozzá közel állók elől. A sikeres terápia legfontosabb feltétele az alkoholfüggő elhatározása, hogy végleg szakít a szeszfogyasztással. Súlyos esetekben klinikai elvonókúrára van szükség. Ugyanakkor gyógyítani kell azokat a károsodásokat is, amelyeket az alkoholizmus a szervezetben okozott. A természetgyógyászat támogatja a függőségtől megszabadító terápiát.HANGULATJAVÍTÓ GYÓGYNÖVÉNYEK

Egyes gyógynövények erősítik az idegrendszert, és általános hangulatjavítók. Ennek köszönhetően segítenek kijutni a lelki hullámvölgyből, amely a függőséggel való szakítás során jelentkezik:
  • Facsajuk ki a borágó friss leveleinek levét. Naponta 3x vegyünk be 1 evőkanállal.
  • Öntsünk le 2 kávéskanál orbáncfüvet 5 dl forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Igyunk meg naponta 1-2 csésze teát.
  • Együnk mindennap zabpelyhet vagy zabpelyhes müzlit.Amit tehetünk: Ha sikerült leszoknunk róla, minden formában kerüljük az alkoholt. Ha a máj is megszenvedte az előzményeket, sejtjeinek működését máriatövis tartalmú készítményekkel vagy homeopátiás szerekkel támogathatjuk. az alkoholról való leszokás hosszú és nehéz folyamat, amely nagy türelmet igényel. Forduljunk segítségért tanácsadóhoz, vagy egy függőségekre specializálódott pszichoterapeutához. Csatlakozzunk olyan önsegítő csoporthoz, mint az Anonim Alkoholisták (AA), amely támogat és bátorít. Beszélgessünk a partnerünkkel vagy a barátainkkal a problémáról.

Megy alkohol nélkül is - A hazai szokások szerint ünnepi alkalmakkor alkoholt fogyasztunk. Ha valaki alkoholmentes italt iszik, ünneprontónak tartják. Próbáljunk megszabadulni az effajta gondolkodástól. Az alkoholfogyasztás nem lehet kizárólagos feltétele a jó közérzetnek.

Találjunk megoldást a problémáinkra - Az alkohol sokak számára eszköz, amely segít ellazulni, elfelejteni a gondokat. Ez a viselkedés azonban hosszú távon csak elmélyíti a problémákat. A pszichoterápia célja, hogy felfedje a függőség mögött rejlő konfliktusokat és porblémákat, illetve hogy stratégiát dolgozzon ki ezek leküzdésére.

Helyes táplálkozás - A túlzott alkoholfogyasztás álatlában vitaminhiányhoz vezet. A szervezet csak
kisebb mennyiségben képes felvenni a vitaminokat, főleg a B-típusúakat. Ezekből az étellel juttassunk többet a szervezetünkbe. Fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, hüvelyeseket, korpát, vagy élesztő tartalmú termékeket. gondoskodjunk az elengendő magnézium beviteléről is. Erősen ajánlott a friss ananász, mivel nagy mennyiségű májvédő enzimet tartalmaz.

BEVÁLT HÁZI MÓDSZEREK

Máriatövis tea - Rövid ideig főzzük a máriatövis 1 kávéskanálnyi összetört magját 2,5 dl vízben. Hagyjuk állni 20 percig, majd szűrjük le. Hat héten át naponta 3x rendszeresen igyunk egy csésze főzetet. A máriatövis magjában májvédő szilimarin található, amely segíti a májsejtek regenerálódását.

Gyümölcskúra - Az elvonókúra elején 2-3 napig csak friss gyümölcsöt fogyasszunk. Ezzel kiválóan támogathatjuk a méregtelenítő és lebontó szervek munkáját.

HOMEOPÁTIÁS SZEREK

-Sulfur 9CH - a legfontosabb méregtelenítő homeopátiás szer túlzott alkoholfogyasztás esetén.
-Phosphorus 15CH - alkohol által károsított májra, általános túlérzékenységre, iletve ingerlékenységre.
-China 15CH - amikor a máj megduzzad, és a jobb bordaív alatt fájdalom jelentkezik.
-Nux vomica 9CH - duzzadt májra, amely túlérzékeny az érintésre; semlegesíti az alkoholmérgezés következményeit.
-Berberis 9CH - ha szúró, égő fájdalom jelentkezik a máj környékén, amelyhez hasmenés vagy szorulás társul.
Naponta 2x5 golyócskát vegyünk be a tünetektől függően.

MEDITÁCIÓ

A meditáció segít megszerezni a kontrollt a szervezet felett. Erősíti a koncentrációt, formálja atudatot, lehetővé teszi a gondolatok irányítását. 
Pislogás nélkül figyeljünk egy viszonylag kicsi, kb. 1 méterre található tárgyat; ez lehet például egy gyertya. 
Csukjuk be a szemünket, és képzeljük el ugyanezt a tárgyat. Amikor már nem emlékszünk rá, nyissuk ki a szemünket, és ismételjük meg a gyakorlatot.

ÉRDEMES TUDNI

Az alkoholizmus tönkreteszi az egész családot, a partner függőségétől szenvednek a legközelebb állók is, főleg a gyermekek. Számukra a nagyobb városokban léteznek önsegítő csoportok. Számos internetes oldalon és főrumon is találhatunk támogatási lehetőségeket az alkoholisták családjának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masszázs

Masszázs

111

lap tetejére