2013. november 15., péntek

ÁRNIKA, hegyi - Arnica montana

-Homeopáta-

Hatásos zúzódás, ütés, vágott és horzsolt sebek kezelésére, fej- és fogfájás vagy agyrázkódás esetén, ízületi tömlő gyulladására, orrvérzés, visszér, köhögő rohamok gyógyítására, szív körüli szorítás és idegfeszültség csökkentésére.


Az Arnica, vagyis a hegyi árnikából (Arnica montana) készülő homeopatikus gyógyszer a homeopátia "sebészeti" eszköze. Sebek és sérülések kezelésére alkalmas, elállítja a vérzést, csökkenti a duzzanatokat.

A hegyi árnikát, az őszirózsafélék családjába tartozó évelő növényt, amelynek kosár alakban összegyűlő, élénksárga levelei vannak, más néven kappanőrnek vagy árnyékfűnek nevezik. A hegyvidéki területket kedveli, az egyik leghatásosabb gyógynövénynek tartják a sérülés, ütés, esés, vágás és más sebesülések okozta panaszok kezelésében. Ha ezekben az esetekben azonnal hasznájuk az Arnicát, az csökkenti a sebesülés következményeit: a vérömlenyt, a duzzanatokat vagy a fájdalmat. A homeopátiás alapszabályok szerint elkészített Arnicát is külsőleg szokás alkalmazni. A borogatások és pakolások segítenek a gyulladásos állapotokon és a különféle sebesüléseken, és enyhítik a bőrkiütést.

ÁRNIKA TÍPUS - Az árnika típust pirosas, kiütéses bőréről lehet felismerni. Komor, idegeskedő embernek tűnik, mert sokszor szenved az egész testet érintő erős fájdalomtól. Hajlamos a migrénre, fájdalmas köögőrohamokra, erős gyulladásos állapotokra, lázra és bőrkiütésre.


ÖN ÁRNIKA TÍPUS?

Jellemzők önre a kövektkező állítások?
-Túlértékeli a lehetőségeit.
-Sokszor érzi magát gyengének és összetörtne
-Fizikai megerőltetés után mindene fáj
-Gyakran kerüli az embereket
-Viszkető bőrkiütésektől szenved
-Ha a fenti meghatározásokból háromnál több igaz önre, akkor a következő sorokban talál hasznos tudnivalókat az egészségével és a közérzetével kapcsolatban.

Gyógyító hatás: Az árnika javítja a véráramlás minőségét, a vér összetételét. Hatásos szer belső és külső vérzés, illetve gyulladások esetén. Ezenkívül idegnyugtató hatású, ezért segít minden idegi túlérzékenységgel kapcsolatos gyengeség esetén.


Alkalmazás - Sérülés vagy fizikai túlterhelés esetén az árnika típusú emberek kívülről befelé halandó szúró és szaggató fájdalomra panaszkodnak. Mindez zúgó fejfájással párosul, főleg a homlok fölötti területen. Sokszor szenvednek főleg a homlok fölötti területen. Sokszor szenvednek gyulladt visszerektől. További tipikus tünetek a gyulladt ízületi tömlő és a bőrkiütések. A sérülések esetleg véreznek és nehezen gyógyulnak. A légutak súlyos megbetegedése hosszan tartó köögéshez vezethet. Azoknál a pácienseknél, akik szív körüli szorítást és mellkasi fájdalmat éreznek, vagy a szívizomzat vérellátási elégtelenségében (anigma pectoris) szenvednek, szintén homeopatikus Arnica készítményt kell alkalmazni.

A gyógyszer előállítása - Az egész növény orvosi alapanyag. Belső használatra leginkább a növény szárított gyökeréből készült levet, külsőleg pedig a frissen virágzó növény levét alkalmazzák. Magyarországon védett növény, vadon termő példányainak gyűjtése tilos!

A külső tényezők szerepe - Ahhoz, hogy el lehessen dönteni, hogy az Arnica a megfelelő gyógyszer-e, az orvosnak tudnia kell, hogyan változnak a tünetek az alábbi tényezők hatására:

Javulás: 
-fekvő testhelyzet, felpolcolt lábakkal,
-elvonulás, nyugalom, pihenés
-mérsékelt meleg

Romlás:
-mozgás
-érintés
-beszéd
-nedves hideg

TÜNETEK

Általános panaszok
-labilis idegállapot
-beszédproblémák, szavak elfelejtése
-álmatlanság, rémálmok
-szorongásra való hajlam

Fej
-időszakos migrén
-piros, vérbő arc
-kötőhártya-gyulladás
-fogászati beavatkozás után vérzés és fájdalom

Légutak
-fulladással párosuló nyomásérzés a mellkasban
-hosszan tartó rekedtség
-véres, nyálas váladék

Emésztés
-felfúvódás, puffadás
-kellemetlen szájszag
-gyakori hasfájás, hasmenés

Törzs és végtagok
-ízületi és végtagfájdalmak
-szúró, fájdalmas ülőidegzsába
-fájdalmas visszerek az alsó végtagokon

Bőr
-vérömlenyre való hajlam
-égő érzés a bőrön
-égő börkiütések

Húgyutak
-véres vizelet.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masszázs

Masszázs

111

lap tetejére