2013. augusztus 17., szombat

NYAKI FÁJDALOM

-Betegségek és gyógyításuk-

A nyak izmai : 
-fejbiccentő izom
-trapézizom - felső, középső és alsó

A nyakizmoknak rendkíül nehéz munkát kell végezniük, hogy megemeljék és egyensen tartsák a fejünket. A legnagyobb nyakizom a trapézizom (csuklyásizom), amely képes megtartani a mintegy 4 kg súlyú fejet. A többi izomköteg a karokkal és a háttal teremt összeköttetést. Az izom, amely a fejünk forgatását és előrehajtását végzi, az úgynevezett fejbiccentő izom.
A szegycsonttól indulva fut a nyak mindkét oldalán, és a fül alatt végződik. Ez az izom tapad a kulcs-csonthoz és a halántékcsonthoz. Amikor mindkét oldalon egyenlő mértékben összehúzódik, a fej előrehajlik. Ha az izom csak az egyik oldalon húzódik össze, a fej oldalra fordul.
Íróasztalnál ülés, házimunka vagy hosszabb autóút közben előfordul, hogy anyakizmok túlságosan nagy vagy aszimmentrikus terhelésnek vannak kitéve. Ennek eredményeként egyes izomcsoportok megkeményednek, az inak megrövidülnek, és az izomkötegek elveszítik rugalmasságukat. Ilyenkor erős izomfeszülés és -görcs alakul ki, ami magától nem képes megszűnni. az így keletkezú szúró, húzó fájdalom kisugározhat a karokba és a fej hátsó részébe is.
A nyaki fájdalom megfelelő tornagyakorlatokkal vagy a testtartás javításával melőzhető. A természetgyógyászati terápiák segítenek finoman kinyújtani és ellazítani a megfeszült izmokat, javítva vérellátásukat.

A ROZMARING ELLAZÍT

A rozmaringolaj felmelegíti a nyakizmokat, javítja a vérellátásukat, és lazító hatást gyakorol rájuk.
Keverjünk 5 csepp rozmaringolajat egy kevés masszázsolajba (mandula-, avokádó vagy jojobaolajba), és maszírozzuk ezzel a nyakunkat. Végül kössünk rá meleg sálat.

Amit tehetünk: Meleg borogatással, nyugalommal és pihenéssel, masszázzsal, megfelelő testtartással és tornagyakorlatokkal, továbbá rendszeres úszással megelőzhetjük a nyaki fájdalmakat, vagy elősegíthetjük a gyógyulást. A legjobb eredményt meleg vízben úszással érhetjük el, és  leghatásosabb a hátúszás.

A hő javítja a vérkeringést
Az infravörös lámpával történő besugárzás, a meleg fürdő, a szaunázás, az árnikakivonatos borogatás, továbbá a meleg sál vagy kendő viselése enyhítheti a nyak környéki fájdalmat, ugyanis ezek mind javítják az izmok vérellátását. Vigyázat: Súlyos gyulladások esetén tilos bármilyen meleg kezelést alkalmazni!

Izometrikus gyakorlatokkal a feszülés ellen
A jól megválasztott mozgásgyakorlatok görcsoldó hatásúak. Összekulcsolt kezünket tegyük a fejünk mögé. Igyekezzünk 5 másodpercen kerewsztül a fejünket a tenyerünkhöz nyomni. Lazításhoz 10 másodpercig döntsük előra fejünket. A gyakorlatot ötször ismétlejük meg.

Progresszív izomlazítás
Fejünket lassan fordítsuk jobbra, és tartsuk így 7 másodpercig. Lazítsunk. Ismételjük meg ugyanezt balra is. Ezután karunkat emeljük a magasba, és tartsuk feszesen 7 másodpercen keresztül. Engedjük le, és ismételjük meg a gyakorlatot.

Az illóolajok csillapítják a fájdalmat
A kamillából, borókából vagy levendulából készített illóolaj enyhíti az izomfájdalmat, egyúttal lazító hatású: az aromaterápiás párologtatóba adjunk 3 cseppet mindegyik olajból. Belélegzés közben végezzünk nyújtó gyakorlatokat - az aromaterápia segít ellazítani a me3gfeszült izmokat.

Nyomókötés mezei virágokkal
Szárított mezei virágokat kis zsákba téve függesszünk fel egy fazéknyi forrásban lévő, párolgó víz fölé. A zsák mintegy 30-60 perc elteltével teljesen átmelegszik. ellenőrizzük, hogy nem túl forró-e, majd tegyük a tarkónkra. Rögzítsük sállal, és hagyjuk rajta kb. 20 percig.

Borogatás és masszázs
-Árnikatinktúrás borogatás
Készítsük el az alábbi oldatot:
-2 evőkanál árnikatinktúra
-5 dl langyos víz-
-1,2 dl 70%-os alkohol

Merítsük a folyadékba egy textilzsebkendőt, majd tekerjük a nyakunk köré. Fontos: a borogatás használata előtt ellenőrizzük, például a kezünkön, hogy nem vagyunk-e érzékenyek az árnikára.

-Masszázsolaj
Készítsük el az alábbi keveréket:
-50 ml orbáncfűolaj
-2 csepp angyalgyökérolaj
-1 csepp babérolaj
-2 csepp citromfűolaj
-7 csepp zsályaolaj

Ujjbeggyel alulról felfelé masszírozzuk meg a nyakunkat. A kezelést követően tekerjünk köré kendőt vagy sálat.

További jó tanácsok

-Ülőmunka
Az íróasztalnál  végzett munkát időnként szakítsuk meg, álljunk fel, vagy - ha van rá lehetőségünk - üljünk át egy gimnasztikai labdára.

-Egészséges alvás
Ne aludjunk csak hason vagy háton, hanem olykor feküdjünk felhúzott lábakkal, felváltva mindkét oldalunkon.

-Utazás közben
Hosszú utazás alatt, amikor sokáig ülünk egy helyben, helyzzünk a tarkónk mögé nyakpárnát, hogy elkerüljük a nyak körüli izmok feszülését.

ÉRDEMES TUDNI

Erős fájdalom esetén naponta két alkalommal dörzsöljünk a tarkónkba mentaolajat. Ez a módszer gyors enyhülést hoz. A magas mentoltartalom élénkíti az izmokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masszázs

Masszázs

111

lap tetejére