VITAMINHIÁNY

-BETEGSÉGEK ÉS GYÓGYÍTÁSUK-

Miért fontosak a vitaminok?

  • B5-vitamin (pantoténsav) az agynak
  • D-vitamin a csontoknak
  • B12-vitamin vérszegénység ellen
  • A-vitamin a szívnek és a keringésnek
  • B1-vitamin az izmoknak


Már napi két csésze kávé is vitaminhiányhoz vezethet.

A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen szerves vegyületek, amelyek a biokémiai folyamatok megfelelő működéséhez szükségesek. Nélkülük az ember élni sem tudna (innen ered a nevükben a latin "vita" vagyis "élet" szó).
A vitaminok részt vesznek az energia-anyagcserében, az anyagcserefolyamatok szabályozásában, a szervezet vér- és egyéb sejtjeinek felépítésében, hatással vannak a látásra, a csontok állapotára, a hajra, a bőrre. A C- és E-vitamin, valamint az A-provitamin erősítik az ellenállóképességet, és védenek a betegségeket okozó mikroorganizmusok ellen.
Az szervezet önmagában nem képes szintetizálni a vitaminokat. Ha nem veszünk magunkhoz belőlük elegendő mennyiséget - egyoldalóan táplálkozunk, gyakran szedünk antibiotikumokat vagy szteroidokat-, az vitaminhiányhoz vezethet. főleg azok veszélyeztetettek, akik sokszor vannak kitéve stressznek, továbbá az idsek, illetve a kismamák. A vitaminhiány első jele a fáradtság és az idegesség.
"Vitaminpusztító" a cigaretta, az alkohol, a nagy mennyiségű kávé és tea.

Így őrizzük meg a vitaminokat

-Válasszunk olyan zöldséget, amelyet nem túl messziről szállítottak.
-Tartsuk az élelmiszereket sötét, hűvős helyen.
-Fogyasszunk idényzöldséget és - gyümölcsöt; amikor nincs szezonjuk, válasszuk a fagyasztottat.
-Egészben mossuk meg a gyümölcsöt.
-Válasszunk ökotermesztésű gyümölcsöt, és együk héjastól.
-Főzés helyett csak pároljuk rövid ideig a zöldséget.

Amit tehetünk:

Fordítsunk nagy figyelmet az egészséges táplálkozásra. Igyekezzünk biztosítani a napi ajánlott vitaminbevitalt. A hiánybetegség tünetei leggyakrabban akkor jelennek meg, ha étkezésünkből hiányzik a friss zöldség és gyümölcs.

A négy zsírban oldódó vitamin

A zsírban oldódó vitaminokat a szervezet elraktározza. Ahhoz, hogy a szervezet be tudja építeni ezeket, az ételhez növényi olajat kell adni, melynek tleítetlen zsírsavai lehetővé teszik az enzimek (lipázok) számára, hogy bejuttassák a vitaminokat a véráramba.

A-vitamin: véd a bőr- és szívbetegségektől, jót tesz a látásnak. Napi szükséglet 4000-5000 NE = 100 g sárgarépa

D-vitamin: erősíti a csontokat. Napi szükséglet: 200 NE = 100 g lazac.

E-vitamin: védi a sejteket Napi adag: 8-12 NE = 250 g málna

K-vitamin: szabályozza a véralvadást. Napi adag: 65-80 NE =50 g spárga.

A kilenc vízben oldódó vitamin

A vízben oldodó vitaminokat nem tárolja a szervezet. Hogy ne szenvedjünk belőlük hiányt, naponta magunkhoz kell vennünk a megfelelő mennyiséget friss élelmiszer formájában.

B1-vitamin: erősíti az izmokat, a szívet és az idegeket. Napi adag: 1.0-1,5 mg = 150 g zöldborsó
B2-vitamin: fáradtság ellen. Napi adag: 1,2-5,0 mg = 8 dl tej.
B6-vitamin: idegerősítő; hajhullás ellen. Napi adag: 1,5-2,0 mg=40 g búzacsíra.
B12-vitamin: vérszegénység ellen. Napi adag: 2 .. =100 g camebert sajt.
folsav: sejtképzéshez. Napi adag: 0,16-0,2 mg =120 g saláta.
biotin: bőrre és hajra Napi adag: 30-100 ... =150 szója
niacin (B3-vitamin) : energia-anyagcsere. Napi adag: 15-20 mg=200 g lazac.
pantoténsav (B5-vitamin) erősíti az agyat, szebbé teszi a bőrt. Napi adag: 4-7 mg = 300 g görögdinnye.
C-vitamin: ellenállóképesség erősítése, sejtvédelem. Napi adag: 75 mg = 1 grapefruit.


Érdemes tudni!

Aki naponta több mint 20 szál cigarettát elszív, annak kétszer annyi C-vitaminra van szüksége, mint egy nemdohányosnak. A megemelkedett szükségletet fedezi 3-4 kivi, hagym vagy citrom.

VITAMINKOKTÉLOK

A legjobb vitaminforrások a nyers gyümölcsök és zöldségek. Érdemes friss leveket és gyümölcs-zöldség köktélokat készíteni, és mindennap inni belőlük.

Az ellenállóképeesség erősítésére

-2 répa,
-fél citrom,
-fél zeller,
-fél cékla
-egy maréknyi búzacsíra.

Daganatok ellen

-3 répa
-fél alma,
-egy maréknyi brokkolirózsa,

A látás javítására

- 1 kivi
-1 alma
-egy maréknyi vajsaláta,
-egy kávéskanál olívaolaj.

Sejtmegújításra és öregedés ellen

-3 répa
-egy maréknyi spenót,
-1 narancs,
-1 kávéskanál olívaolaj.

Multivitamin-készítmények

Megnövekedettt vitaminszükséglet, például stressz vagy betegség esetén a multivitamin-készítmények jól kiegészíthetik a vitaminétlapot. figyelni kell azonban a kiválaszottt termék vitamintartalmára, amely erősen növelheti a napi szükséges mennyiséget. Nagy mértékben növelt vitaminadagot csak az orvossal való egyeztetés után szabad bevenni, a vitamin tóladagolása ugyanis káros lehet az egészségre.

Értékes antioxidánsok

A béta-karotin, amely A-provitaminként is ismert (a brokkoliban megtalálható, az E-vitamin (növényi olajokban van) és a C-vitamin (a citrusfélék tartalmazzák) mindtermészetes antioxidánsok. Védik a szervzetet a szabad gyökök ellen, amelyek megtámadják és csökkentik az egészséges sejtek számát, aminek következtében oxidálódik a sejtek zsírtartalma. Ez gyorsítja a sejtöregedést, ileltve hozzájárul olyan betegségek kialakulásához is, mint a daganatok vagy az érszűkület.

A nélkülözhetetlen vitaminokról még itt olvashatsz bővebben:

http://timcsi-vitamin.blogspot.hu

Megjegyzések

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

NYELV DIAGNOSZTIKA - Vizsgálati módszerek

NYAKI FÁJDALOM

ALKOHOLIZMUS - Betegség, gyógyítás

Masszázs

Masszázs