GYÖMBÉRGYÖKÉR

-RECEPTEK-

Gyömbéres lepénykék

Hozzávalók:
  • 1 evőkanál gyömbérpor
  • 175 g liszt
  • fél kávéskanál sütőpor
  • 75 g cukor
  • 100 g hideg vaj vagy margarin
  • 1 evőkanál folyékony méz
  • 2 tojássárgája
Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük elő 200°C-ra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
2. Keverőtálban dolgozzuk össze a lisztet, a sütőport, a gyömbérport és a cukrot. Adjuk hozzá a felkockázott vajat vagy margarint, majd a mézzel és egy tojássárgájával együtt gyúrjuk az egészet sima tésztává.
3. A tésztát osszuk négy felé. Lisztes deszkán mindegyikből formázzunk hüvelykujnyi vastagságú hengereket. Ezután fektessük őket a tepsibe, és tenyerünkkel kissé lapítsuk el.
4. Atészta tetejét kenjük meg a felvert másik tojássárgájával. Közepes fokozaton süssük kb. 12 percig. Még melegen szeleteljük fel, és hagyjuk teljesen kihűlni a kikapcsolt sütőben.

KONYHAI TIPPEK
  • A gyömbérgyökér fehérjebontó enzimet tartalmaz, amitől a hús puha és omlós lesz. Ugyanez az enzim megakadályozza a zselatin megszilárdulását.
  • Csak a friss gyömbérgyökérnek van enyhén gyümölcsös, kissé csípős, finom íze. A reformélelmiszer-üzletekben speciális eszközt is kínálnak, amellyel a friss gyömbért lehet reszelni.
  • Vásárlás közben fordítsunk figyelmet arra, hogy a gyömbérgyökér sérülésmentes és frissen kemény legyen, semiképp se legyen aszott és száraz.
  • A gyömbér friss gyökértörzse a hűtőszekrényben eltartható néhány hétig konyhai papírtörlőbe vagy alufóliába csomagolva. Minőségét tovább is megőrzi, ha a gyökértörzset homokba dugjuk, és hűvös helyen tároljuk. A gyömbért le is fagyaszthatjuk, ha előtte meghámozzuk és apró kockára vágjuk. Kis zacskókban a legjobb tárolni - így könnyen adagolható.
  • A szárított gyömbér számos természetees fűszerkeverék alkotóeleme. Az ételeket a friss gyömbérhez hasonlóan fűszerezhetjük vele.
  • A firss gyömbért vékonyan hámozzuk meg és szeleteljük fel. Tegyük jól zárható üvegbe, öntsük fel rummal vagy száraz sherryvel. Zárjuk le, tegyük hűvös helyre. Felhasználhatjuk curry vagy csatni típusú ételekhez, valamint csirkés és rizses fogásokhoz.


Megjegyzések

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

NYELV DIAGNOSZTIKA - Vizsgálati módszerek

NYAKI FÁJDALOM

ALKOHOLIZMUS - Betegség, gyógyítás

Masszázs

Masszázs